Srđan Dedić: Seven Trumpets – Vedran Kocelj, truba / trumpetČlan originalnog sastava Cantus Ansambla punih 20 godina je trubač Vedran Kocelj, ujedno i prvi trubač Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Jedan je od vodećih solista na trubi sa širokim rasponom repertoara među kojim su neki od najzahtjevnijih koncerata za taj instrument, čije mogućnosti i granice neprekidno istražuje i širi radom u Cantus Ansamblu. Neumorno istraživanje novoga kroz rad u ansamblu omogućuje življenje sa sadašnjim trenutkom u umjetnosti i glazbi te predstavlja glazbeni izazov, kaže Kocelj, dodajući kako takav istraživački i hrabri pristup repertoaru glazbenika “tjera napredovati”. Poznat kao promicatelj glazbe hrvatskih autora, ovaj put posvetio se glazbi Srđana Dedića, čija su djela obilježila i repertoar Cantus Ansambla u proteklih dvadeset godina njihova rada na promicanju glazbe hrvatskih autora.

Nakon što je diplomirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Stanka Horvata, Srđan Dedić specijalizirao se u elektroničkoj glazbi na Sveučilištu u Strasbourgu te zatim u kompoziciji na Konzervatoriju Sweelinck u Amsterdamu. Nadalje se u kompoziciji usavršavao i u Japanu, a danas je redovni profesor na Odsjeku za kompoziciju i glazbenu teoriju Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. O skladbi i tome kako je upravo to njegovo djelo odabrano za niz djela čijim video izvedbama Cantus Ansambl obilježava svojih 20 godina djelovanja, Dedić u komentaru piše: “Skladbu Seven Trumpets za trubu solo skladao sam davne 1988. godine za vrijeme studija kompozicije u Zagrebu, a praizveo ju je renomirani nizozemski trubač Marco Blauw u Amsterdamu 1993. godine. Prema strukturi, radi se o kolažu fraza nastalih variranjem sedam glavnih glazbenih elemenata. Već zaboravljenu partituru iz prašine je izvukao Vedran Kocelj i ostvario hrvatsku praizvedbu skladbe u Belom Manastiru 2021. godine. Vedrana, koji je sudjelovao u izvedbama mojih orkestralnih skladbi, kao i skladbi za Cantus Ansambl, znam kao trubačkog virtuoza i predanog profesionalca uvijek visokih standarda interpretacije. Zbog toga je njegova precizna i nadahnuta izvedba Seven Trumpets u ciklusu 20 za 20 Cantus Ansambla, nešto što sam i očekivao.”

Kocelj dodaje kako je “silom pandemijskih prilika, uslijed izolacije i osamljenosti, kada Cantus Ansambl nije mogao djelovati kao kolektiv, projekt 20 za 20 domišljato i originalno odgovorio izazovu vremena iznoseći na vidjelo najveću vrijednost ovog ansambla, a to je da je Cantus skup autentičnih individualaca, zajednica pojedinaca snažnih umjetničkih osobnosti. Samo takav sastav mogao je i može već dvadeset godina intrigirati i inspirirati suvremene autore da skladaju opsežan i relevantan opus koji ostaje kao svjedočanstvo našeg glazbenog trenutka.”

** ** **

20 za 20 / 20 for 20

Cantus Ansambl – Hrvatsko društvo skladatelja / Cantus Ensemble – Croatian Composers’ Society
Nina Čalopek, autorica koncepta / concept author
Nina Čalopek & Berislav Šipuš, razrada koncepta / concept development
Marija Saraga, realizacija i produkcija / realization and production

Audio:
Krešimir Seletković, glazbeni producent / music producer
Božidar Pandurić (Studio 45) & Krešimir Seletković, snimanje, mix, editing i mastering / recording, mix, editing, mastering

Video:
Hommage produkcija, video produkcija / video production
Marko Zeljković, Donald Jedvaj, Neven Muretić, Jan Mihaljević, Petar Milić, snimatelji / camera crew
Jana Tomić, organizatorica snimanja / production organizer
Ivan Karabelj, asistent tehnike / camera 1st assistant
M.T.T.N., rasvjeta / lighting
Natko Klobučar i Petar Milić, montaža / video editors
Natko Klobučar, kolor korekcija / color correction

Uvodna špica / Intro:
Ana Nikolić Baće & Emil Šimik (Econik), vizualni identitet / visual identity
Krešimir Seletković, glazba / music
Josip Klobučar, animacija / animation

Karolina Rugle, tekstovi / texts
Luka Hrvoj & Ivan Cafuta, tehnički suradnici / technical assistants

PR & društvene mreže / PR and SM:
Unison – Ružica Popović & Đurđica Sarjanović

#contemporarymusic #contemporaryclassical #trumpet #cantusenesemble #20for20

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *